Foredragsholdere 2025
Teknologiske krefter med menneskelig kontroll!
- her kan du lese en oppsummering og
se tilgjengelige presentasjoner fra Maintech-konferansen 2025
(Flere foredrag lastes opp fortløpende etter påske)


Bjørn Tore Moen og Thomas Hansen
Forsvaret - Norwegian Armed Forces
Krig, stormaktrivalisering, klimaendringer og teknologiske endringer fører til uforutsigbarhet og ustabilitet i Norges omgivelser. Derfor blir det viktig å fornye og modernisere etablerte IKT-løsninger og ta i bruk ny teknologi på en ansvarlig måte.
Bjørn Tore Markussen er Teknologi- og IKT Direktør for Forsvaret og har de siste 20 årene jobbet fra hele verden. Han har erfaring fra ulike lederstillinger i tillegg til ulike styreverv innen shipping (Torghatten), Energi (Equinor) Akademia og Finans. Bjørn Tore ble i 2018 rangert av Lloyds List som en av topp 10 globale teknologiledere innenfor maritim og offshore industri.
Thomas Hansen er Forsvarets nye sjef for Data & KI. Han får blant annet ansvar for å utvikle og operasjonalisere FDs strategier for kunstig intelligens og sikre at Forsvarets digitale løsninger er i tråd med nasjonale ambisjoner.


Eirik Belland
Hvordan reparere kritisk utstyr uten nedstenging? På konferansen fikk vi innsikt i robotiserte sveisereparasjoner «on-stream», der kritisk utstyr repareres mens anlegget er i drift, uten nedstenging, selv med prosessmediet i systemet. Dette gir kontinuerlig drift og minimal nedetid.
Han snakket også om fjernstyrte operasjoner, som gir bedre HMS, mer effektiv personal-utnyttelse (POB) og store kostnadsbesparelser, blant annet ved kortere revisjonsstanser og færre uplanlagte stopp.
Eirik Belland er utdannet materialteknolog, er grunnlegger av Effee og Recuro, og jobber i dag som daglig leder i Effee og styreleder i Recuro. Han har etablert flere industriselskaper og brenner for å bygge ny industri.

Edmond Yang
Edmond gav oss en gjennomgang av dagens status for generativ AI – hva teknologien kan og ikke kan levere. Gjennom en «state of the union» avdekker han muligheter, begrensninger og vanlige misforståelser. Foredraget inkluderte konkrete kommersielle bruksområder og inspirerende eksempler som viser hvordan generativ AI kan skape verdi i praksis. Myter ble avslørt, og deltakerne fikk innsikt i hvordan teknologien kan utnyttes strategisk og realistisk i f.eks. filmproduksjon. (animasjon)
Edmond Yang er en tverrfaglig visuell designer og entreprenør med over 20 års erfaring. Basert i Norge har han samarbeidet med merkevarer som Nike, Universal Music, Helly Hansen og Alan Walker. De siste to årene har han fokusert på generativ AI for å optimalisere og effektivisere kreative prosesser. Edmonds sosiale medievideoer har samlet over 350 millioner visninger og har blitt omtalt i blant annet Daily Mail, New York Post og Yahoo.


Heidi Hovland Bergfald
Ingeniører Uten Grenser, er en ideell organisasjon som bidrar med humanitær ingeniørinnsats verden over.
Heidi Hovland Bergfald gav oss et innblikk i hvordan de jobber – og delte erfaringer fra områder av verden der ingeniørkompetanse spiller en avgjørende rolle i menneskers liv.


Line Drange Ruud
Å energi
Når to blir til en! Å Energi er et resultat av fusjon mellom Glitre Energi og Agder Energi i 2023. Når to middels store kraftselskaper blir slått sammen er det mye som skal på plass.
Som i ethvert annet forhold er det ikke sikkert at alt er akkurat slik det så ut på første date. Men når holdninger og grunntanker (livssyn) matcher, kan det meste annet løses på veien. I presentasjonen fikk vi innblikk i en reise gjennom vedlikeholdsfilosofi, digitalisering, dialekter, kulturer og stolte tradisjoner. Et lite utsnitt av erfaringer og muligheter fremover.
Line Drange Ruud leder Operasjonssentralen i Å Energi Vannkraft med ansvar for vedlikeholdsfilosofi, ulike systemansvar driftssentraler, teknisk kompetanse og forvaltning av prosjektporteføljen.


Tommy Dahlen
Og så da - hva med data? «Data» har vært utpekt som det vi skal leve av «etter olja» helt siden 90-tallet, men vi har fremdeles altfor mye ugjort rundt håndteringen av disse problemstillingene. Gjennom praktiske eksempler fikk vi en oversikt over hvordan de ulike aktørene kan posisjonere seg for å få størst mulig handlingsrom og kontroll med bruken av egne og andres data for å fremme sine forretningsmessige mål.
Tommy Dahlen har over 20 års erfaring som rådgiver for teknologi- og kunnskapsbedrifter, utdanningsinstitusjoner og industrielle aktører. Han har også vært ansatt som universitetslektor ved NTNU, med et særlig ansvar for masterstudenter på NTNU School of Entrepreneurship.
Han bistår virksomheter innenfor en rekke industriområder knyttet til beskyttelse og kommersialisering av immaterielle rettigheter (IP), slik som patenter, varemerker, design, forretningshemmeligheter mv. En vesentlig del av arbeidet de siste årene har vært knyttet til programvareutvikling, maskinlæring og bruk av KI i industrielle prosesser, med et særlig søkelys på eierskap og forvaltning av «data».



Silje V. Færestrand og Lone H. Blaasvær
– det handler om å ha de rette menneskene på plass, med kompetansen og tilpasningsevnen til å møte fremtidens krav.
Lone Holm Blaasvær og Silje Veronica Færestrand er dedikerte konsulenter som snakket om hvordan man skaper en lærende og verdibasert organisasjonskultur som setter menneskene i sentrum og skaper indre motivasjon for nødvendig teknologisk endring. Sammen sørger de for at organisasjoner ikke bare tilpasser seg fremtiden, men leder den.
Teknologisk utvikling krever mer enn bare verktøy og systemer. Hvordan finner man kompetansegapet i bedriften i dag, slik at man rekrutterer de riktige menneskene som kompletterer laget for å nå bedriftens fremtidsvisjoner?


Alfred Nerland
Hvordan jobber Shell med forbedringsarbeid og maskinlæring?
Shell har drevet med forbedringsarbeid innen digitale løsninger allerede i mange år. På årets konferanse fikk vi bli med på denne reisen og høre om erfaringer de har gjort seg. Ikke bare innen bruk av maskinlæring, men også andre digitale initiativ.
Alfred Nerland har jobbet for Shell siden 2019. Han er en ukuelig optimist som brenner for forbedringsarbeid innen vedlikehold. Og trives aller best i grensesnittet mellom teori og praksis.


Rémi Goget
Rémi utforsker implementeringen av industrielle løsninger ved hjelp av kodefri maskinlæring, med fokus på prediktivt vedlikehold, prosessoptimalisering og prognoser. Deltakerne fikk innsikt i hvordan AI-drevne tilnærminger kan forbedre driftseffektivitet og muliggjøre smartere beslutningstaking.
Rémi Goget er en erfaren bransjeekspert med en dobbel mastergrad i kjemiteknikk og polymerdesign, samt over 15 års erfaring innen spesialkjemikaliesektoren. Hans karriere spenner over EPC og produksjon, hvor han har kombinert dyp teknisk kunnskap med de nyeste fremskrittene innen industriell AI og DataOps.



Alexander Joahsen og Roger Skatland
Vi fikk innblikk i MOMEK sin reise og hvordan de skal fortsette sin satsning fremover. Med en vekststrageri basert på åpen innovasjon, har de laget nye produkter gjennom sterk involvering fra ansatte og samarbeidspartnere. Vi fikk også se eksempel på hvordan de bidrar til å gjøre industrien grønnere og smartere.
Roger Skatland er konsernsjef i MOMEK Group. Skatland er utdannet Mekatronikkingeniør og lang erfaring med ledelse, innovasjon og utvikling. Han har hatt flere ulike roller i MOMEK Group i over 20 år, og spilt en nøkkelrolle i bedriftens reise fra lokal leverandør til internasjonalt konsern.
Alexander Johansen er CEO i MOMEK Services og er sterkt involvert i innovasjon og produktutvikling. Han har jobbet i MOMEK i over 20 år i en rekke ulike posisjoner, både operativt og på ledernivå.



Sverre Gagnat og Henrik Vassdal
Hva er en sviktmode og hva er prediktivt vedlikehold? Videre fikk vi høre om Statkraft sin tilnærming til prediktivt vedlikehold med presentasjon av praktiske problemstillinger og muligheter relatert til prediktivt vedlikehold som de jobber med i dag.
Sverre Gagnat er vedlikeholdsspesialist i Statkraft og utdannet sivilingeniør fra NTNU med fordypning i RCM. Han har tilsammen femten års praktisk erfaring med aktivt vedlikehold, analyser og vedlikeholdsstyring fra Forsvaret, Statnett, BaneNor, Maintech og Statkraft.
Henrik Vassdal jobber med Asset Performance innen vannkraft i Statkraft, med sivilingeniørbakgrunn fra NTNU innen elkraft med master knyttet anomalideteksjon. Han har tidligere erfaring som rådgivende ingeniør innen elkraftfaget og jobber nå i et team som tilrettelegger for og utfører analyser knyttet tilstand- og risikobasert drift og vedlikehold.


Pieter Van Camp
I-Care operates internationally, and we will learn what they believe differentiates their customers who succeed from those who do not achieve the desired results. As a provider of sensor solutions and consultancy within predictive maintenance, we got to hear from I-Care and Pieter Van Camp about their experience regarding success factors for predictive maintenance.
Pieter Van Camp completed his Master's degree in Engineering in 2001 with a thesis on the implementation of predictive maintenance on robots in the automotive industry. The same year, he started as a predictive maintenance expert, guiding clients across various industries. With an expanded focus on reliability engineering and lubrication, he now helps companies achieve their maintenance and reliability goals as CCO.


Terje Lindrupsen og Martin Hasle
AkerBP står overfor en periode hvor nye installasjoner skal i drift, og nye driftsmodeller skal innføres. Ubemannede installasjoner krever høy grad av monitorering og digitallisering. Vi fikk høre om hvordan en digitalisering av vedlikeholdsstrategiene passer inn i denne konteksten, hva AkerBP ønsker å oppnå med sin CBM-hub, hvordan dette kan bidra til å optimalisere deres vedlikeholdsoperasjoner og deres betraktninger rundt prediktivt vedlikehold.
Terje Lindrupsen og Martin Hasle delte hvordan de jobber med å etablere CBM-hub og hvordan dette arbeidet tar utgangspunkt i at to ender møtes.





Jahn Olav Steinshylla
Hvordan får vi KI fra hype til hverdag?
Hvordan bruker vi egentlig kunstig intelligens i praksis – og gjør vi det godt nok? I denne åpne samtalen ble deltakerne utfordret til å dele: Er det en plikt å bruke de beste verktøyene som finnes? Hva stopper oss, og hva fungerer faktisk?
Del dine erfaringer og bli utfordret i en ærlig prat om teknologi, kultur og ansvar.
Jahn Olav Steinshylla jobber som konsulent i Maintech og er en del av vårt Raufoss-kontor som snart teller 5stk!


Jan Vidar Wiseth
Kjøpmann hos Rema1000 Breidablikk
Rekruttering som samfunnsansvar!
Rema1000 Breidablikk var månedens bedrift i NHO Midt-Norge desember 2024, basert på rekrutteringsstrategi. Med over 20 års erfaring med personalansvar, har Jan Vidar alltid vært på jakt etter den perfekte ansettelsen. Han ser på det som et samfunnsansvar å rekruttere bredt, noe som det offentlige også kan bli flinkere til .
Jan Vidar Wiseth respekterer CV-en, men for han er det er i utgangspunktet kun et papir. Under intervjuer ser han etter personlighet, hvor det som teller, er inntrykket han får i samtalen.
Jan Vidar fortalte oss om hvordan han samarbeider med bl.a. NAV når han ser etter nye ansatte. Han gav oss tips om å være tydelig på hvilke egenskaper og kvalifikasjoner en ønsker for å finne de riktige personene.
Gullet - det finner du der ingen andre leter.

Åse Louise Rolfsøn Skogø
Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO)
Hvilke muligheter ser Forsvaret i Additive Manufacturing ? (3D printing)
Forsvaret har behov for tilgang på mange ulike reservedeler for å opprettholde teknisk og operativ tilgjengelighet på sitt materiell, og mange av disse systemene begynner å nå en alder der tilgang til deler er utfordrende eller svært kostbart.
Det er her Forsvaret ser på Additive Manufacturing (AM) som en forsyningskilde for disse systemene, slik at operativ evne kan opprettholdes.
Åse Louise Rolfsøn Skogø er utdannet siviløkonom og har en lang erfaring som leder innen logistikk i det private næringsliv. De siste 8 årene har hun jobbet i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) hvor avdelingen hennes blant annet har ansvar for å ivareta digitalisering av logistikken.


Aksel Andreas Transeth
Hos SINTEF jobber Aksel med forskningsprosjekter og forretningsutvikling innen robotikk og autonomi, inkludert inspeksjon og vedlikehold (I&V), vareproduksjon, søk og redning, transport, olje og gass, romfart og energi. Dr. Transeth koordinerer EU-temagrupper innen I&V i Adra (AI, data og robotikk) og euRobotics, og industrinettverket RINVE i Norge.
Aksel Andreas Transeth er seniorforsker ved SINTEF og har en doktorgrad i robotikk fra Inst. for teknisk kybernetikk ved NTNU i Trondheim. Aksel gav oss innblikk i trender i industrien og forskningsverden innen roboter og droner for inspeksjon og vedlikehold.


Daniel Kjøle Skogland
NTNU
NTNU-innovasjon i praksis: Rørklatrende roboter for fremtidens industri!
Daniel Kjøle Skogland er gründer og daglig leder i Cortex Robotics, en teknologistartup fra NTNU som utvikler rørklatrende roboter for inspeksjon og vedlikehold av industrielle rør. Gjennom selskapet jobber Daniel kontinuerlig med å finne nye, bærekraftige løsninger som kombinerer mekanisk innovasjon og avansert sensorteknologi, med mål om å gjøre industrien sikrere og mer effektiv.


Tommy Glesnes
AMPs AS (Asset Management & Predictive solutions) leverer programmer for tilstandskontroll som hovedprodukt. De bidrar også med konsulentoppdrag innen vedlikeholdsstyring og optimalisering. AMPs sørger for mindre feil på utstyr og økt pålitelighet.
Tommy Glesnes har over 25 års erfaring med vibrasjonsanalyser og gav oss innsikt i hva som må på plass for å få verdi fra sensorene og vedlikeholdet over fra korrektivt til tilstandsbasert og kanskje helt til prediktivt. Vi fikk høre om noen som har lykkes, men også om hva det var som gikk galt der verdien uteble.
Her ble vi tatt med inn i vibrasjonsanalysenes verden. Og hvordan lykkes med sensorer og analyser.



Tom N. Svennevig og Olav Sørli
Her fikk vi høre om Equinors satsning innenfor tilstandsbasert vedlikehold, deres ambisjoner innen prediktivt vedlikehold og hvilken effekt de ønsker å få ut av satsningen. Vi fikk innsikt i valgte tekniske løsninger og hørte om hvordan tilstandsbasert vedlikehold vil utfordre og kreve endringer i måten vi jobber på.
Tom Nåstad Svennevig er vedlikeholdsingeniør med mastergrad innen vedlikeholdsstyring. Han har 29-års erfaring innen olje og gass.
Olav Sørli er maskiningeniør med mastergrad innen RAMS. Han begynte sin karriere i Equinor for fire år siden, hvor han har fått erfaring fra ulike deler av styringssløyfa for vedlikehold.


Ola Furu
Norges smarteste industribedrift 2024!
Hycast Insight – Game Changeing Camera Robot
– An unexpected journey
Hycast er en ledende teknologibedrift innen aluminiumstøperier, kjent for sine helautomatiserte løsninger som gir tryggere produksjon og produkter av overlegen kvalitet. Med over 30 år som pionér innen innovasjon og tett samarbeid med forskningsmiljøer, har de satt standarden for fremtidens støperiteknologi.
Ola Furu startet i Hydro i 2003 og har jobbet i ulike stillinger både innen Hydro og Hycast.
Han har en mastergrad i finans fra University of Western Sydney og er ansvarlig for salg og markedsføring i Hycast.


Jørgen Dyrhaug
Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM)
For å mestre datamaskiner, digitalisering og cyberspace, må vi forstå oss selv, våre behov og hvordan vi kan ta kontroll over teknologien for vårt eget beste.
Hvorfor er det slik at mange bruker datamaskiner som om de forstår dem fullt ut, mens få faktisk har kompetansen til å håndtere de virkelige utfordringene? Og kan det være at utfordringen ikke ligger i teknologien, men i oss selv?
Jørgen Dyrhaug jobber som seniorrådgiver i NSM (Nasjonal Sikkerhetsmyndighet) og snakket om cyber security på en fryktelig inspirerende og tankevekkende måte.


Gunnar Andreas Aarvold
For 10 år siden hadde Norsk Kylling dårlige tall på produksjonen, hyppige negative avisforskrifter og en utdatert fabrikk. Da REMA 1000, kjøpte Norsk Kylling, var slakteriet og foredlingsanlegget en katastrofe.
I dag er Norsk Kylling en verdensledende produsent av kylling. På Orkanger har selskapet et topp moderne slakteri og foredlingsanlegg som industri fra hele verden kommer for å besøke.
Gunnar Andreas Aarvold, fabrikkdirektør hos Norsk Kylling, tok oss med i et perspektiv på 2-tiår i industrien – hva greide Norsk Kylling å forbedre, hva har blitt bedre og hvor kan vi si at alt var bedre før?



Sofaprat
Teknologiske krefter med menneskelig kontroll!
Hvordan bevarer du kontrollen når teknologien tar større plass i vedlikeholdet? I årets sofaprat, snakket deltakerne om fremtidens teknologi og trender – og hva det betyr for de som jobber med drift, teknikk eller ledelse.
Her møtte vi 3stk som vet hva det vil si å kombinere teknologi med menneskelig erfaring.
I sofaen møtte vi:
Gunnar Andreas Aarvold
fra Norsk Kylling
Jan-Egil Wagnild
fra Torghatten
Henriette Thulin
fra Hafslund Kraft
Ledet av Jahn Olav fra Maintech.

Michael Stilson
I 2023 logget han og radioprofil Sven Bisgaard Sundet av sosiale medier og smarttelefoner i ett år. Erfaringene resulterte i NRK-dokumentaren Avlogga og boken Pålogga livet, en inspirerende fortelling om hvordan det er å leve uten konstant skjermbruk. Hva skjer egentlig når vi kobler av og gir slipp på det digitale?
Michael Stilson er en norsk forfatter, dramatiker og tidligere profesjonell fotballspiller, kjent for sine ungdomsbøker om fotball og identitet. Han debuterte med Bare spille ball (2018), som vant Uprisen og Trollkrittet (debutantprisen for norske barne og ungdomsbokforfattere). Michael har siden skrevet Alene gjennom (2020) og Laget mitt (2022). Stilson har også skrevet TV-manus og spilt seg selv i NRK-serien Heimebane.