Kunsten å gjennomføre
Dette var hovedtema på årets Maintech konferanse. På ærverdige Britannia hotell i Trondheim fikk 220 deltakere fra 66 bedrifter og organisasjoner et stort faglig utbytte. Og rikelig med tid til å utveksle erfaringer og å pleie gamle og nye relasjoner.
– Noe av hensikten med konferansen er å skape begeistring for drift og vedlikehold. Bransjen har ikke så mange treffpunkter, det er bra at folk kan komme hit å bygge nettverk, sier overingeniør Sigrun Jemblie som har vært
prosjektleder for årets konferanse.
Etter å ha vært toppsjef i Maintech AS i hele 2 måneder, fikk Kevin Skarholt æren av å åpne konferansen. Han kom fra FiiZK, der han i syv år har hatt ansvar for markedsføring og kommersiell drift. I fjor var konferansen fulltegnet, i år var det noe færre deltagere; bedriftene merker nok at vi er inne i en dyrtid. Men de som kom fikk høre om hvordan ny teknologi kan implementeres – samt et lite dypdykk innen «Ledelse og Innovasjon».
– Når vi setter sammen programmet ser vi på hva som rører seg i bransjen, og så må vi finne folk som er gode til å holde foredrag om de aktuelle temaene. Noen tema går igjen, men vi prøver også å variere noe, sier Jemblie.
– Endringsledelse er ofte både viktig og nødvendig, men det er vanskelig. Nye løsninger for drift og vedlikehold fører til endinger i bedriften – og disse må være forankret i toppledelsen. Mye handler om at organisasjonen må finne felles mål som er aksepterte og oversiktlige, da kan man få til samhandling.
Lauren Webster og Fredrik Grimsby fra Aker BP fortalte om risikobasert tilnærming når konsernet skulle standardisere av arbeidsprosesser og digitale verktøy fra flere innfusjonerte selskap. (Foto: Maintech/Ole-Martin Sandness)
Variert faglig innhold
Innleggene på Maintech-konferansen hadde som sedvanlig stor bredde og god kvalitet. Maskinlæring og kunstig intelligens var selvfølgelige ingredienser hos foredragsholderne som kom fra industri, offshore, prosess, energi og IKT. Og et par andre bransjer.
Mona Åsgård er utbyggingsleder for Granåsen idrettspark, som rustes opp for ski-VM i Trondheim i 2025. Innlegget handlet ikke så mye om teknologi, men om hvordan samhandling er avgjørende i gjennomføring av store komplekse prosjekter med offentlig oppmerksomhet. I så måte passet det godt inn under årets hovedtema: Kunsten å gjennomføre.
Et stort prosjekt er også YARA DPP, der Stig Are Remmen og Alexander Høiby fortalte om prosessen med å koble 120 produksjonsanlegg på fem kontinenter opp mot deres nye, felles Digital Production Platform.
Noe som krever orden i data. Det var også Torbjørn Saltkjelvik i GC Rieber Vivo Mega inne på. Omega 3-produsenten har fått hjelp fra Intelecy til å implementer datamodeller for å detektere og analysere anomaliteter. Noe som har spart bedriften for flere måneder med redusert ytelse i produksjonen.
Mariam Hamzaoui fra NAF fortalte om en endringsreise som med mange ulike elementer innenfor strategi, kultur, ledelse og struktur. De bilinteresserte kunne også ta Revolve sin elektriske racerbil nærmere i øyesyn. Men dette handler mindre om fart og mer om tverrfaglig ingeniørsamarbeid. NTNU-programmet samler 60 studenter som representerer 20 ulike hovedfag.
Maintech-konferansen er et viktig treffpunkt for drift og vedlikehold-bransjen. I pausene diskuteres nye løsninger og det bygges nettverk. (Foto: Maintech/Ole-Martin Sandness)
Arena for nettverksbygging
Drift og vedlikehold er en bransje i vekst, flere bedrifter får øynene opp for at dette handler om langt mer enn reparasjoner og forebyggende vedlikehold. Men bransjen trenger treffpunkter, og Maintech-konferansen er et godt arrangement i så måte.
– Konferansen samler et bredt spekter av bedrifter. Når de kommer sammen her kan de bli inspirert og lære av hverandre. Og vi legger inn godt med pauser, slik at folk kan prate sammen og bygge nettverk, sier Jemblie. Det var mange som benyttet muligheten, i pausene var det travel mingling og ivrig prat om, ja,
drift og vedlikehold.
– Vi er kjempefornøyde. Vi reiser hjem med nye kontakter, nye muligheter, ny kunnskap og nye treff med gamle bekjente, sier daglig leder Einar Alexander Andersen i Prevas AS.
– Maintech-konferansen er et veldig bra møtested, man får god muligheten til å prate sammen. Folkene i Maintech bidrar også aktivt til at man kan knytte relevante relasjoner under konferansen. Under årenes løp har vi her truffet potensielle kunder og samarbeidspartnere – som har ført til nye prosjekter, forteller Alex.
Sigrun har vært med på konferansen mange ganger, men dette er første gang hun leder den.
– Det har gått veldig bra. Vi har et godt team som har jobbet veldig bra med konferansen, dessuten har vi fått god hjelp fra resten av Maintech når vi har trengt det, sier hun.
– Vi har forberedt oss godt, men det er alltid noen justeringer underveis i store prosjekter, det opplever vi i jobben også. Dette har vært spennende, lærerikt og ikke minst morsomt.
Og om et par måneder begynner forberedelsene til neste års konferanse. Da er Maintech
AS 25 år, noe ekstra blir det vel i jubileumsåret.
Her kan du legge inn mer tekst som forteller innholdet ditt under sitatet